Diéta pri Warfarínu

Existuje celý rad prírodných doplnkov stravy a potravinárskych výrobkov, ktoré môžu mať vplyv na hladinu warfarínu rôznymi spôsobmi. Napríklad výskum ukázal, že populárna rastlinný prípravok s ženšenom (ginseng) môže znížiť účinky warfarínu, pričom Ginkgo biloba môže zvýšiť jeho účinky. Obe tieto zmeny predstavujú zdravotné riziká, pretože účinok warfarínu na zrážanie krvi musí zostať stabilné v krvnom systéme tak, aby bol bezpečný a účinný. Určitá diéta pri warfarínu je teda dôležitá.

Vitamín K a warfarín

Vitamin K je známe, má znižujúce účinky na hladinu warfarínu, a postraviny s veľkým obsahom vitamínu K sú napr. pečeň, brokolica, ružičkový kel, a zelená listová zelenina (napríklad špenát, mangold, koriander, kel a kapusta). Ak užívate warfarín, mali by ste sa vyhnúť náhlym zmenám vo svojej denný príjem týchto potravín.

Objavili sa aj správy z Veľkej Británie o možnej interakcii medzi warfarínom a brusnicami, takže pacientom užívajúcim warfarín bolo odporúčané obmedziť alebo sa vyhnúť pitie brusnicového džúsu.

V priebehu času budú vedci nepochybne objavovať nové informácie o produktoch, ktoré môžu ovplyvniť účinok warfarínu. K dnešnému dňu, existujú dôkazy, že tieto bylinné, vitamínové a minerálne produkty môžu meniť hladinu warfarínu v krvnom riečisku alebo môžu priamo ovplyvniť zrážanie krvi samy o sebe:

  • Chondroitín a glukosamín
  • Koenzým Q10 – tiež známy ako ubichinon, ubidecarenone
  • Diablov pazúr (Harpagophytum procumbens)
  • Dong quai – tiež známy ako Danggui, čínska Angelica (Angelica sinensis)
  • Doplnky s rybím olejom, ktoré obsahujú kyselinu eikosapentaenovú (EPA) a dokozahexaénovej kyseliny (DHA)
  • Ginkgo biloba
  • Ženšen (Panax ginseng)
  • Zelený čaj (Camellia sinensis)
  • Pagaštan (Aesculus hippocastanum)
  • Lycium barbarom – tiež známy ako čínsky bobule, Di Gu Pi, Goji Berry, Gou Qi Zi
  • Papája extrakt (obsahujúci papain)
  • L’ubovník bodkovaný (Hypericum perforatum)
  • Vitamín A
  • Vitamín K
  • Gaultéria (použitá na koži) – tiež známa ako metylsalicylát.

Tieto potraviny sú tiež preukázané, že môžu mať vplyv na hladinu warfarínu:

  • Avokádo
  • Brusnicová šťava
  • L’an (ľanové semienko)
  • Cesnak
  • Zázvor
  • Mango
  • Cibuľa
  • Papája
  • Morské riasy (sushi)
  • Sójové bielkovinové produkty (vrátane sójového mlieka a tofu)

Diéta pri Warfarínu – je to skutočne diéta?

Stále ešte niektorí lekári a lekárnici upozorňujú pri užívaní warfarínu na nevyhnutnosť dodržiavania warfarinové diéty, ktorá spočíva v obmedzení až vylúčenie zo stravy tých druhov zeleniny obsahujúce väčšie množstvo vitamínu K. Odporúčaný denný príjem zeleniny by však nemal negatívne ovplyvniť interakcie medzi týmito dvoma látkami. Navyše vstrebateľnosť a využiteľnosť vitamínu K v ľudskom organizme zo zeleniny nie je veľká a nezodpovedá teda tabuľkovým údajom o obsahu vitamínu K v jednotlivých druhoch zeleniny. Je potrebné zdôrazniť fakt, že zelenina obsahuje dôležité vitamíny a minerálne látky a množstvo iných nutrične významných faktorov, ktoré sú dôležité v prevencii kardiovaskulárnych či nádorových ochorení. Diéta pri Warfarínu spočíva v nájdení rovnováhy v dennom konzumovanie zeleniny bez väčších výkyvov v množstve.

Postup lege artis počas užívania warfarínu je dochádzať pravidelne na testy krvnej zrážanlivosti a aktuálne dávku warfarínu upravovať a takto súčasne zabezpečiť účinnosť aj bezpečnosť liečby, bez toho aby sa musel obmedzovať príjem zeleniny. Iba sa odporúča vyvarovať sa náhlych, extrémnych zmien v množstve požívané zeleniny. Alkohol by sa naopak mal obmedziť na minimum, pretože môže zvýšiť účinok lieku, čo vedie k vyššiemu riziku krvácania.

[Celkem: 2    Průměr: 5/5]